Foto: TT

Akilov attackerad av gängkriminell inne på Kumlabunkern

Uppdaterad
Publicerad

Terrordömde Rakhmat Akilov har attackerats inne på högsäkerhetsfängelset Kumla. En 33-årig medfånge tog sig in i Akilovs cell och utdelade flera slag mot honom. Båda hålls nu isolerade ifrån varandra.

Motivet ska ha varit att hämnas terrordådet på Drottninggatan, enligt uppgift till SVT.

Händelsen inträffade i torsdags förra veckan när Akilov anlände till Fenixbunkern på högsäkerhetsfängelset Kumla. En annan intagen på samma avdelning, en tidigare gängkriminell 33-årig man, lyckades vid ett tillfälle då ta sig in på Akilovs bostadsrum.

Han tog sig in i Akilovs cell när dörren stod öppen, och stängde sedan dörren. Därefter ska skrik och smällar ha hörts. Enligt Kriminalvårdens redogörelse ser vakterna att 33-åringen utdelar flera slag mot Akilov som ligger på golvet.

Terrordådet i Stockholm

Vakterna ska direkt i samband med händelen ha aktiverat larmet. Det framgår av en incidentrapport från Kriminalvården som SVT tagit del av.

Ville hämnas terrordåd

Vad som exakt skett inne i cellen eller om Akilov skadats är i nuläget oklart men Kriminalvården har gjort en anmälan om våld eller hot mot intagen.

Motivet till händelsen ska ha varit att 33-åringen ville hämnas för terrordådet på Drottninggatan, enligt uppgift till SVT.

– Det jag vet är att vi fått in själva handlingarna, det kommer att skrivas en anmälan om detta. Därefter får vi se vilket typ av brott det rör sig om, säger Karin Eldblom, förundersökningsledare på Polisen i Hallsberg.

Sitter på isoleringen

33-åringen, dömd till fyra års fängelse för bland annat grovt vapenbrott, har nu placerats på isoleringen i fängelset och hålls avskild från andra intagna, liksom Akilov. Beslutet om isolering kom dagen efter attacken mot Akilov.  

Rakhmat Akilov, dömd till livstid fängelse för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, avtjänar sitt straff på säkerhetsavdelningen vid Kumlafängelset utanför Örebro. Han anlände nyligen till den så kallade Kumlabunkern Fenix, där flera tungt kriminella sitter inlåsta.

SVT Nyheter har sökt Akilovs advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet