Rakhmat Akilov kommer sannolikt att placeras på Kumlaanstalten, som är Sveriges största fängelse. Foto: Polisen/TT, Google Maps, SVT

Så kan Rakhmat Akilovs liv i fängelset bli

Rakhmat Akilov som har erkänt och dömts för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm har beslutat att inte överklaga livstidsdomen. Mycket tyder på att han till en början kommer att placeras på Kumlaanstalten.

Kumlaanstalten är Sveriges största och kanske säkraste fängelse och det är hit som Rakhmat Akilov kommer att flyttas när domen vunnit laga kraft. Här kommer psykologer och personal att utreda och bestämma om han kan placeras tillsammans med andra fångar eller om han ska avtjäna straffet på en säkerhetsavdelning.

– Det är inte brottet i sig som avgör om man hamnar på en säkerhetsavdelning utan det är bland annat utifrån om det finns risk för rymning eller att den intagne fortsätter med brott inne på anstalten, säger Kenneth Gustafsson som är chef på Kumlaanstalten.

Alla utreds på Kumla

Alla män som döms till fyra års fängelse flyttas till riksmottagningen som finns på Kumla. Där sitter den dömde i knappt två månader samtidigt som psykologer och personal utreder vilka villkor som ska gälla under straffet och på vilken anstalt personen ska vara placerad. I Rakhmat Akilovs fall kan det finnas ett skyddsbehov som gör att han blir placerad i avskildhet under utredningen.

– Terrordömda kan behöva placeras i avskildhet eftersom vi inte vågar placera dem tillsammans med andra fångar, säger Kenneth Gustafsson, anstaltschef.

Kan placeras på Fenix-avdelning

Efter den uppmärksammade fritagningen från säkerhetsavdelningen på Kumla 2004 och rymningen från Hall samma år har säkerheten skärpts på svenska anstalter. Tre nya avdelningar som bäst beskrivs som fängelsen i fängelserna har byggts vid anstalterna i Kumla, Hall och Saltvik. Utan att föregå utredningen är det troligen på en så kallad Fenix-avdelning som Rakhmat Akilov kommer avtjäna delar av sitt straff.

– Det kan bli aktuellt för en terrordömd att sitta på en Fenix-avdelning, men det kan bli aktuellt för många andra också, säger Kenneth Gustafsson.

Akilov väntas bli placerad i en så kallad Fenix-avdelning, som kan beskrivas som ett fängelse inom fängelset Foto: SVT

Varje Fenix-avdelning består av fyra flyglar med sex celler och gemensamhetsutrymme. I mitten av allt finns ett vaktrum där personal noga övervakar allt som händer. Fenix-avdelningarna omges av en extra mur och för att komma in till avdelningen måste man gå i kulvertar genom ett tiotal låsta dörrar och passera genom två säkerhetskontroller. Förutom personal och fångar är det få som får besöka avdelningarna.

Terrordömda utmaning för Kriminalvården

Samtidigt kan omhändertagandet av Akilov kan bli en utmaning för Kriminalvården inte minst på grund av hans radikala åsikter. Antalet fångar som är radikaliserade har enligt Kriminalvården ökat det senaste året och i höstas fick myndigheten ett utökat uppdrag för att bland annat kunna arbeta med återvändare från konfliktområden. Anstaltschefen anser att man har bra förutsättningar.

– Vi har så pass nära koll på vad som sker på avdelningarna. Skulle vi se tecken på radikalisering i grupp så upptäcks den och då kan vi splittra gruppen eller vidta andra åtgärder, säger Kenneth Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet