Marita Björkman och Raimo Mundér från Eskilstuna var två av de som befann sig på Drottninggatan den 7 april förra året.  Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snart döms Akilov – drabbade berättar om rättegången i ny dokumentär

Uppdaterad
Publicerad
När Rakhmat Akilov inledde sin vansinnesfärd nerför Drottninggatan befann sig Marita Björkman och Raimo Mundér mitt i lastbilens väg. En ny SVT-dokumentär har följt dem under hela rättsprocessen – en resa som präglats av sorg och oro, men också lättnad. 

Det var en av de största rättegångarna i Sveriges historia, över hundra målsägande hördes i den över två månader långa processen och snart kommer domen. 

I en ny dokumentär skildrar SVT rättegången ur de drabbades perspektiv. Marita Björkman och Raimo Mundér från Eskilstuna var två av de som befann sig på Drottninggatan den 7 april förra året. 

– Vi skulle fira hennes 60-årsdag, gå på restaurangen Golden Hits och äta trerättersmiddag, säger Raimo Mundér.

Barn slungades ur barnvagn

Men de kom aldrig så långt. Under tiden som de strosade runt på Drottninggatan i Stockholm påbörjade Rakhmat Akilov attacken. 

– Plötsligt så hör jag någonting som skramlar bakom mig, jag vänder på huvudet och ser en lastbil som kommer, berättar Raimo Mundér. 

– Jag hörde hur han ropade och vänder mig om och ser lastbilen som kommer, det ryker och gnistrar om den, säger Marita Björkman. 

De båda sprang från mitten av gatan mot en av butikerna, med sekunder lyckades de undkomma att bli påkörda men innan Marita Björkman hann till butikens dörr slogs hon till marken. 

– Jag fick något på mina ben som gjorde att jag slogs omkull med en väldig kraft, säger hon.

Det har senare visat sig att det var ett litet barn som hade slungats ur sin barnvagn som träffade Marita Björkman på benen. Barnet överlevde, kanske tack vare att Marita Björkman tog en del av smällen. 

– Jag hamnade rakt ned i asfalten med min armbåge som krossades, säger Marita Björkman.

”Skönt när det är över”

I samma sekund blev de också en del av den stora rättsprocessen mot Rakhmat Akilov. De klassades som målsägande och kallades till tingsrätten. 

SVT har följt paret från Eskilstuna genom hela processen. 

– Det blir jobbigt i rättegången, men jag tror att vi ska klara av det, berättar Raimo Mundér på resan till säkerhetssalen i Stockholm.  

– Det ska bli skönt när det är över, säger Marita Björkman.

Den 20 mars var det deras tur att höras. De valde att berätta sin historia utan Akilovs närvaro eftersom de båda ansåg att de hade sett tillräckligt av honom via medier innan. 

Väl på plats fick de däremot se en film från butiken dit de flydde. Den visade tydligt var på gatan de befunnit sig och motfrågorna från Akilovs försvarare uteblev helt. 

Efteråt var det en stor lättnad. 

– Nu har man inte det här som hänger över en i alla fall, så det känns skönt, säger Marita Björkman.

Då presenteras domen

Samtidigt blev rättegången en påminnelse av det som hände. 

– Det var mycket att berätta, allt kommer tillbaka igen, säger Marita Björkman. 

Rakhmat Akilov har erkänt brott mot Marita Björkman, Raimo Mundér och 129 andra målsägande. 

Domen kommer att presenteras i Stockholms tingsrätt den 7 juni.  

Dokumentären Drottninggatans röster sänds i SVT1 torsdag den 24 maj klockan 21.00 och finns även att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet