Inger Sandström är åklagare i fallet. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Åklagaren om spritfabriken: ”Det här är en industri med internationell koppling”

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalas för att ha tillverkat enorma mängder med egen sprit, genom att försöka rena desinfektionsmedel.

– Det handlar inte om hembränning utan om ren industri, säger åklagaren Inger Sandström.

Polisen misstänker att de åtalade männen bedrivit den här typen av verksamhet sedan 2013 och att det inte handlar om någon hembränning.

– Vi har beslagtagit sju kubik råsprit och en bil med 1200 flaskor färdig sprit i, säger Inger Sandström.

Råsprit är orenad sprit som fortfarande innehåller substanser som finns där för att spriten inte ska vara drickbar.

Säckarna innehåller flaskor med desinfektionsmedlet XP-10. Säckarna som är fulla med de bruna flaskorna, liknande de som ligger på den vita duken i mitten, har en av männen försökt slänga på en soptipp. Foto: Polisen

Osäkert var såld sprit tagit vägen

– Vad spriten använts till vet inte särskilt mycket om, eftersom vårt uppdrag var begränsat till att få bort fabriken, säger Inger Sandström.

Hon tror att spriten har sålts i större mängder, till större sammanhang, och att det inte är säkert att kunderna känt till vilken typ av sprit de köpt. Det har också visat sig av utredningen att den färdiga spriten inte varit helt ren från farliga substanser. Hur farligt det är att dricka spriten kan Sandström dock inte svara på än.

Storskalig produktion

Skillnaden mellan hembränt och vad de tre åtalade männen sysslat med är – förutom de industriella volymerna – ingridienserna. Hembränt görs ofta med socker och jäst för att framställa egen alkoholhaltig dryck, medan de åtalade istället försökt rena stora mängder desinfektionsmedel, som redan har en alkoholhalt mellan 92 och 95 procent. Deras ambition har varit att rena den, till drickbar sprit.

Något de enligt åklagaren inte lyckats med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.