Mannen häktades av Örebro tingsrätt den 4 juni. Foto: SVT

Åklagaren lägger ner IS-undersökningen

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot den 45-årige man som misstänkts ha rekryterat människor till terrororganisationen IS läggs ner, det meddelade åklagaren idag.

Något brott går helt enkelt inte att styrkas.

– Det har kommit fram uppgifter som pekar för hans inställning, men också uppgifter som pekar mot hans inställning, säger åklagare Ronnie Jacobsson som var den som tog beslutet.

Exakt vilken sorts uppgifter det rör sig om vill Ronnie Jacobsson inte gå in på, i fall undersökningen skulle återupptas.

– Om det kommer in nya uppgifter så kan det komma att återupptas, men det är inte så lätt att få bevisning.

Greps i juni

Mannen greps i Örebro den 1 juni, varpå husrannsakan gjordes och polisen beslagtog flera av mannens tillhörigheter, bland annat en dator.

Åklagaren hoppades då att en genomgång av tillhörigheterna skulle ge ytterligare uppgifter som stärkte bevisningen mot mannen, men så är alltså inte fallet.

Sedan gripandet har man också hållit ett antal förhör. Och Ronnie Jacobsson säger att den kanske viktigaste bevisningen är vittnesuppgifter.

– Men om han nu lyckats rekrytera någon så kanske inte den personen är så benägen att berätta det för polisen, säger Ronnie Jacobsson.

Både tingsrätten och hovrätten har tidigare bedömt bevisläget tillräckligt för att mannen skulle kunna häktas.

”Ett väntat beslut”

Andreas Hahn är 45-åringens advokat.

– Jag skulle vilja säga att det här beslutet var väntat. Utredningen innehöll ingenting som gav substans till de misstankar som riktats mot min klient, säger Andreas Hahn, och fortsätter:

– Det är självklart så att de här misstankarna vållade stor uppmärksamhet både lokalt och på riksnivå och det är ett bekymmer för min klient som ju har hävdat sin oskuld och nu också befunnits oskyldig till de här sakerna. Det är ett problem för honom.

Kommer ni att gå vidare?

– Jag ska träffa honom i veckan och det finns naturligvis möjligheter att söka skadestånd om man har suttit frihetsberövad men det är sådant som vi får diskutera under veckan, säger advokat Andreas Hahn.

45-åringen ska ha varit verksam i moskéer i Örebro och Eskilstuna. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.