arkivbilder Foto: TT

Karlskogabo köpte 695 liter alkoholhaltig dryck i Tyskland

Publicerad

Med bil och släp hade en man från Karlskoga rest till Tyskland för att hämta 695 liter alkoholhaltiga drycker inköpta på internet. Men lasten beslagtogs av Tullverket och äventyret resulterade i 12 000 kronor i transportavgift.

Det var i december 2019 som mannen och en medresenär stoppades vid tullen i Helsingborg. Ekipaget, bestående av bil med släp, var lastat med 117 liter sprit, 55 liter vin, närmare 32 liter cider samt 491 liter öl.

Tullverket omhändertog varorna med hänvisning till att det rörde sig om punktskattepliktiga sådana. Utredning följde, varvid mannen, som betalat 21 000 kronor för sin del, fick ge sin syn på saken.

Förklaringar höll inte

Mannens förklaringar att lasten var ämnad för egen konsumtion över lång tid samt till jul, påsk och midsommar godtogs inte. Inte heller att delar av lasten var ämnad för en tackfest han skulle hålla för 25-30 kollegor, men som blivit inställd på grund av coronapandemin.

Bland annat saknades uppgifter om datum, gästlista och plats för det planerade kalaset, enligt Tullverket.

Får betala avgift

Mannen var skyldig att betala punktskatt för varorna, enligt myndighetens slutsats. Han ansågs heller inte ha rätt att föra in dessa och beslaget kvarstod därmed.

Skatten eftergavs av Tullverket, men mannen ska nu betala ett transporttillägg på 11 940 kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.