Den som kör rattfull och stoppas i en poliskontroll får lämna ifrån sig sitt körkort direkt. Därefter kan körkortet komma att återkallas i minst ett år.
– Att bli av med körkortet kan slå hårt mot den enskilde. Man kan bli av med jobbet eller ha svårt att transportera sig runt där man bor. Att få fortsätta köra bil med alkolås kan göra att man kan undvika det, säger Ted Snölilja, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen.
Får betala själv
Möjligheten att fortsätta köra bil, men med alkolås, har funnits sedan 2012. Kravet är att man bekostar alkolåset själv och att man går på regelbundna medicinska kontroller.
– Ett alkolås kan kosta 20 000 till 40 000 kronor. Det är mycket pengar om man är låginkomsttagare eller kanske arbetslös. Har man inte råd får man ju inte köra bil, säger Ted Snölilja.
Ungefär 8 av 10 av de som påbörjar alkolåsprogrammet genomför det och får sedan tillbaka sitt vanliga körkort.
– Utvärderingar visar också att de som fått alkolås beviljat mer sällan återfaller i rattfylleribrott, än de som inte har alkolås.
Färre återfall i rattfylleribrott
Samtidigt får nu fler nej på sin ansökan. Varför?
– 2018 ändrades reglerna efter en EU-anpassning. Nu kan inte längre personer med en missbruks- eller beroendediagnos för alkohol ansöka direkt om alkolås efter rattfylleri. Man måste först bevisa sin nykterhet i minst sex månader med provtagningar. Det är en viktig förklaring.
I klippet berättar Ted Snölilja, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen, mer om alkolås.
rattfylleri och alkolås
- Gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar ungefär 0,2 promille i blodet.
- Villkorstiden för alkolås sätts idag till ett eller två år. Två år gäller om det rör sig om grovt rattfylleri eller om det har skett vid upprepade tillfällen.
- Alkolåset består av en liten låda med ett munstycke, den spärrar bilen från vanlig start. För att kunna starta fordonet krävs ett godkänt utandningsprov. Dessutom måste föraren blåsa vid slumpmässiga tillfällen under färden.
- Varje blåsning registreras i alkolåsets minnesfunktion. Alkolåset töms regelbundet på information som överförs till Transportstyrelsen. Försök att starta bilen under påverkan kan vara tillräckligt för att körkortet återkallas.
Källa: Transportstyrelsen och Polisen
aNTAL UTFÄRDADE ALKOLÅS PER LÄN
Sedan 2012 har drygt 16 000 personer beviljats alkolås. Idag ansöker och beviljas cirka var fjärde rattfyllerist alkolåsvillkor.
Så här ser fördelningen ut per län:
Blekinge – 199
Dalarna – 586
Gotland – 122
Gävleborg – 581
Halland – 636
Jämtland – 408
Jönköping – 593
Kalmar – 493
Kronoberg – 318
Norrbotten – 618
Skåne – 1688
Stockholm – 3 450
Södermanland – 526
Värmland – 607
Västerbotten – 533
Västernorrland – 630
Västmanland – 383
Västra Götaland – 2 534
Uppsala – 616
Örebro – 493
Östergötland – 637
Källa: Transportstyrelsen