Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Jonsson på MHF är kritisk mot dagens krav på de som ansöker om villkorat körkort med alkolås. Foto: MHF

Motorförarnas helnykterhetsförbund: alkolåskraven motverkar nykterheten på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Kraven på sex månaders nykterhet innan det går att få alkolås slår helt fel, det anser Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF. I förlängningen är risken att det blir fler rattfulla ute på vägarna.

Den som har ett missbruk eller beroende har fått skärpta regler när det gäller att få ett villkorat körkort med krav på alkolås. Idag måste de personerna först visa att man varit nykter i sex månader innan det överhuvudtaget går att ansöka om alkolås i bilen.

– Det ökar tröskeln att gå in i ett sådant program. Det tycker jag är fullständigt förkastligt, säger Tomas Jonsson, trafiksäkerhetsexpert på MHF.

Alkolås

När personen med missbruksproblem får svårare att ansöka om ett körkort, med villkorat alkolås i bilen, så är risken att de kör utan körkort. Att ha ett alkolås i bilen är ett bra hinder för den här gruppen, eftersom det inte går att starta bilen om man är påverkad.

Hör i videoklippet ovan vad Tomas Jonsson på MHF tycker om de hårda kraven för att få ett villkorat körkort med alkolås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alkolås

Mer i ämnet