Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Geert Schaap ge exempel på vad som är nytt i Svealandstrafikens nya bussar som kommer börja rulla i Örebro stadstrafik under 2024. Foto: Erik Karlsson/SVT

Det här är nytt med Svealandstrafikens snabbussar i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

”Bra drag och bekväm att köra ”. Så beskriver busschaufförerna de nya elbussarna som ska trafikera BRT-sträckan . Men vad är egentligen nytt med dem? Hör Geert Schapp, chef för teknik och innovation på Svelandstrafiken, ge exempel.

I klippet ovan listar Geert Schaap tre nyheter på Svealandstrafikens nya snabbussar.

– Vi har nu fått in den första bussen och de andra förväntas komma till hösten, då har vi gott om tid att hinna testa dem i trafiken så att vi är redo för trafikstart av det nya linjenätet i december 2024.

superbussarna i Örebro

Dyrare inköpspris

Citylinjens bussar ska bidra till en tystare stadsmiljö med mindre utsläpp av miljöfarliga partiklar, däremot finns en baksida av myntet.

– Inköpspriset är mycket högre än en motordriven buss, däremot är förbrukningen och underhåll billigare på de nya bussarna.

Och busschaufförerna ska inte behöva oroa sig för ett urladdat batteri, menar Geert Schapp.

– Det blir upp till bevis med räckvidden, men uppskattningsvis räknar vi med att den ska kunna åka 200 kilometer per dag. Oavsett om det är kallt eller varmt väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

superbussarna i Örebro

Mer i ämnet