Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu jobbar såväl kommun som region på att hitta ny finansiering till de avslutande etapperna av Örebros projekt med snabbussar, berättar kommunalrådet Kemal Hoso (S). Foto: SVT

Örebros snabbusslinjer kan ta längre tid att bygga

Publicerad

När regeringen väljer att avsluta det så kallade stadsmiljöavtalet betyder det mindre pengar till utbyggnaden av snabbussar i Örebro. De styrande Örebropolitikerna är minst sagt besvikna.

Projektet med snabbussar i Örebro, BRT, fick pengar 2016 från stadsmiljöavtalet. De pengarna räcker till första etappen av projektet. Men efter regeringens beslut om att avsluta stadsmiljöavtalet går det inte längre att söka nya pengar – och i dagsläget finns inte pengar till de två avslutande etapperna.

– Våra förvaltningar, inom både kommunen och regionen, jobbar stenhårt för att hitta alternativa finansieringar, säger Kemal Hoso (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

superbussarna i Örebro

Söker pengar på andra håll

Stadsmiljöavtalet startade 2015 och är en satsning där statliga pengar kan sökas av kommunerna för att utveckla ett hållbart transportsystem.

För Örebros pågår nu ett intensivt sökande efter pengar på andra håll, men resultatet kan bli att det dröjer innan systemet med snabbussar är helt utbyggt.

Starta klippet för att höra kommunalrådet Kemal Hoso (S) berätta om hur framtiden för snabbussarna ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

superbussarna i Örebro

Mer i ämnet