Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ovanifrån: Så åkte tågen och därför såg inte lokföraren de påkörda personerna i tid för att bromsa. Lokföraren berättar i polisförhör. Foto: SVT

Så gick dödsolyckan vid Södra station till

Uppdaterad
Publicerad

De tre personer som blev påkörda vid Södra station i Örebro såg inte godståget komma eftersom tåget de precis gått av skymde deras sikt när de gick över järnvägsövergången. Det framkommer i polisens nedlagda förundersökning om olyckan.

– De tänkte inte på att det kunde komma ett tåg från andra hållet, säger godstågets lokförare i förhör.

Larmet om olyckan kom kl. 22.44 den 28 februari i år. De tre personerna hade kommit med ett tåg söderifrån som stannat vid mittperrongen på Södra station, vilket innebar att de var tvungna att korsa järnvägsspåret genom övergången.

Polisen slår fast att godståget inte överskred hastighetsbegränsningen som gäller förbi Södra station och att systemen som varnar för ankommande tåg fungerade.

Flera döda i tågolycka i Örebro

Statens haverikommission har tidigare meddelat att de inte kommer utreda olyckan.

”En haveriutredning skulle sannolikt inte påvisa nya eller okända risker i förhållande till de risker som redan är kända”, skriver myndigheten i beslutet.

Hör i klippet ovan vad lokföraren som körde godståget säger i polisförhör om olyckan.

Tåget som de tre personerna anlände med till Södra station var ett X40. Foto: Stefan Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flera döda i tågolycka i Örebro

Mer i ämnet