Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är helt tomt nu”. Hör vännen Mira berätta om tankarna efter Berivans död – och varför hon bestämde sig för att starta en insamling till familjen. Foto: SVT, Privat

Berivan, 21, dog i tågolyckan i Örebro – vännen Mira samlar in pengar till begravningen

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Berivan Araz från Kumla var en av de tre som omkom i tågolyckan i Örebro för en vecka sedan. Hennes nära vän Mira försöker nu få in pengar via sociala medier, så att Berivan kan begravas i Turkiet där familjegraven finns.

– Det var självklart för mig att hjälpa familjen att få in pengar. Det är kultur att man begraver sin familjemedlem nära släkten i hemlandet och det hade nog Berivan velat också, säger 16-åriga Mira Andersson.

Hon beskriver Berivan Araz som glad och väldigt omtänksam. Hon lärde känna Berivan och hennes familj när hon var åtta år. Trots åldersskillnaden blev de nära vänner.

Flera döda i tågolycka i Örebro

– Hon var som en storasyster för mig och jag såg upp till henne. Hon ville alltid hitta på saker, gå ut och äta, shoppa, bowla och gå på bio, säger Mira.

Berivan var undersköterska och jobbade mestadels i Hallsberg, men då och då inom äldreomsorgen i Örebro. Mira vet inte varför Berivan tog tåget till södra station i Örebro kvällen då olyckan skedde.

– Vi har faktiskt ingen aning om det. Kanske hade hon tagit ett nattpass i Örebro, men jag vet inte.

SVT Nyheter Örebro har även varit i kontakt med Berivan Araz familj, som godkänner publicering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flera döda i tågolycka i Örebro

Mer i ämnet