Många bryter mot eldningsförbudet. Foto: TT

Allmänheten trotsar eldningsförbudet – brandkåren ryter ifrån: ”Respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen och natten till torsdagen har polis och räddningstjänst kallats till tre olika platser där privatpersoner tänt eldar i skog och mark.
– Det är både vårdslöst och respektlöst, säger Bosse Johansson på Nerikes brandkår.

Under onsdagskvällen larmades räddningstjänsten till två bränder där privatpersoner eldade sopor i nära anslutning till skogen.

Under tidiga torsdagsmorgonen var det dags igen när ytterligare en privatperson började elda.

– Det gör mig minst sagt irriterad. Vi behövs på andra ställen och vill inte behöva ödsla personal på människors okunskap, säger Bosse Johansson som är inre befäl på Nerikes brandkår.

Hjälper till i Västmanland

Nerikes brandkår brottas just nu med flera insatser, både i och utanför länet.

– Vi har skickat personal som ska hjälpa till att släcka bränderna i Västmanland. Tre av fyra bränder där är fortfarande inte under kontroll.

– Om de behöver fortsatt undsättning i Västmanland så kan vi ringa in fler personer som vill ställa upp frivilligt. Nu var det bråttom, så vi fick skicka beredskapsstyrkorna, säger han.

Stor risk för nya skogsbränder

Varför råder det eldningsförbud?

– Därför att det är stor spridningsrisk just nu. Det krävs bara en liten vindpust för att en eld ska sprida sig. Alla skogsbränder börjar smått.

Brandkåren uppmanar därför allmänheten att respektera eldningsförbudet i länet. All annan eldning än grillning på egen tomt är förbjuden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder - Örebro län

Mer i ämnet