Foto: SVT

Extrem brandrisk i länet under helgen

Publicerad

Starka vindar och extrema värden gör att det under helgen råder extremt hög brandrisk i länet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varnar nu för extremt hög brandrisk i södra och mellersta Sverige under helgen, ungefär från en linje söder om Karlstad, Örebro och Stockholm.

Det handlar om några av de högsta värdena som troligtvis uppmätts. Prognoserna visar också på mycket starka vindar vilket i sin tur innebär stor fara för liv och hälsa enligt MSB:s bedömning.

Flyger oftare

För brandflyget i Örebro innebär det troligtvis fler vändor upp i luften för att hitta eventuella bränder i tid.

– Vi får besked vid 9 på morgnarna från Länsstyrelsen om hur mycket de vill ha oss i luften, säger Gunnar Haglund på Örebro flygklubb. Men hela sommaren har det varit minst två vändor om dagen, ibland tre. Det är nog inte otroligt att det kan bli fyra rundor om dagen i helgen.

Larmar på stort i starten

För Nerikes Brandkår innebär varningen inga ändrade rutiner än tidigare.

– Vi har bra koll på våra resurser och depåer, säger inre befäl Daniel Langebach. Nu har ju flera av de större nationella insatserna börjat att avveckla också så vi hoppas att det får fortsätta vara lugnt.

Men varje larm om bränder i skog och mark föranleder alltid stora insatser.

– Vi larmar på stort redan i starten, säger Daniel Langenbach. Stora skogsbränder börjar som små, så ju tidigare vi får veta var det brinner, desto bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder – Örebro län

Mer i ämnet