Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt dyrare att köpa bostad

Uppdaterad
Publicerad

Att köpa hus eller bostadsrätt i Örebro län har blivit dyrare. Det senaste året har villapriserna gått upp med 19 procent i länet medan bostadsrätterna inte haft samma stigning och landar på åtta procent, det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Mest i Örebro län har huspriserna ökat i Hallsberg, där har en villa i genomsnitt blivit 26 procent dyrare än för ett år sedan.

I ett kortare perspektiv är ökningen betydligt lägre. I länet handlar det om en uppgång på en procent för bostadsrätter och tre procent för villor de senaste tre månaderna.

Amorteringskrav återinförs

I riket som helhet har bostadsrättspriserna gått upp tolv procent det senaste året och villapriserna har ökat med 18 procent.  Också fritidshuspriserna har stigit. I riket med 17 procent medan det i Örebro län stigit med 13 procent. I september återinförs amorteringskravet.

– Att amorteringskravet återinförs får liten betydelse för bostadspriserna. Däremot kommer framför allt unga och ensamstående få det ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. För att fler ska kunna byta bostad efter behov krävs politiska åtgärder så som omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler anpassade till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.