Foto: Riksbanken

Allt fler banker slopar kontanterna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet banker som har kontanter minskar nu snabbt. Andelen har mer än halverats sedan 2011.

Handelsbanken i Finnerödja är ett av sex bankkontor i länet som kommer att sluta med kontanter de närmaste månaderna.

Det är ortens sista bank.

Det kontantlösa samhället

– Det blir ju problem och det är alltid landsbygden som blir drabbad, säger Göran Norling, ordförande i Pensionärernas Riksorganisation, PRO Finnerödja.

2011 gjordes en mätning av antalet bankkontor som har kontanter. Då fanns kassorna kvar på 85 procent av kontoren i Örebro län, enligt en rapport från landets länsstyrelser.

När vi gör om samma mätning idag visar det sig att siffran snart är nere i 37,5 procent. Av de 40 bankkontor som finns idag kommer bara 15 att ha kvar kontanthanteringen vid årsskiftet.

– De äldre vill ha kontanter. De vill inte ha en massa kort att hålla reda på och nya telefoner för att det ska fungera. Många är rädda för tekniken, säger Göran Norling.

Ingen uttagsautomat

Bankerna menar dock att det även fortsatt finns god tillgång till kontanter runt om i Sverige.

– Man slutar ju att ha kontanthantering över disk på vissa platser i landet. Men fortfarande finns uttagsautomatsmöjligheter på väldigt många orter i Sverige, säger Leif Trogen, chef finansiell infrastruktur på Svenska bankföreningen.

I Finnerödja finns dock ingen uttagsautomat.

– Då får vi åka till Laxå eller Hova. Det är 1,5 mil åt vardera håll, säger Göran Norling, ordförande i PRO Finnerödja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det kontantlösa samhället

Mer i ämnet