Almarna på väg att försvinna: ”De dör väldigt snabbt”

Publicerad

Almsjukan har drabbat almträden hårt i Örebro – nu finns bara ett fåtal träd kvar.

– De dör väldigt snabbt av den här sjukan så vi kanske kan se i sommar att det bara finns sju kvar, säger Johan Ronnesjö, trädansvarig, parkenheten Örebro kommun.

Förr fanns det cirka 1500 almträd i Örebro som kommunen planterat och nu räknar man att det finns 15-20 almträd kvar.

– Det blir ju en förlust helt klart. Vi har ju planterat mycket av den här almarna och det har varit ett trädslag som är valdigt lämpat för stadsmiljö, säger Johan Ronnesjö.

Planterar nya träd

Almträden har drabbats av en svamp som förs med av en liten almsplintborre. Svampsjukdomen ledar till en blockering av vattentransporten i trädet och på kort tid vissnar trädet och dör.

Nu under våren planterar kommunen cirka 340 nya träd dels för att ersätta almträden men också för att staden växer.

”Lummigare stad”

– Parken måste hänga med och få upp träd även på de nya gatorna. Det blir en härligare lummigare stad.

När man valt ut de nya träden som ska planteras har man valt olika trädsorter för att inte hamna i samma sits som med almen.

– Vi försöker ha en stor bredd på olika sorters träd som vi sätter med tanke på risken att de drabbas av skadegörare, sjukdommar till exempel som almen nu har gjort, säger Johan Ronnesjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer