Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det tar friheten ifrån oss” – hör båtägaren Fredric om förslaget om sänkt hastighet. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Båtägare i Vättern rädda att förlora sin frihet – kritiska mot länsstyrelsens förslag

Uppdaterad
Publicerad

Hastighetsbegränsning på fem knop – och på vissa ställen totalförbud för båtar. Det är förslag för Norra Vätterns skärgård som länsstyrelsen lagt fram. Bland medlemmarna i Askersunds båtklubb finns en oro att deras livsstil ska kastas omkull.

– Införs de här reglerna tar de friheten ifrån oss att på ett vettigt sätt röra oss i skärgården, säger Fredric Jansson, ordförande för föreningen som driver småbåtshamnen.

Länsstyrelsen i Örebro län vill med förslaget till de nya reglerna skydda värdefulla djur- och naturvärden som riskerar att ta skada av svallvågor och buller från båtar.

Men Fredric Jansson menar att länsstyrelsen inte har någon bra förklaring till hur naturen faktiskt skulle må bättre av en hastighetsbegränsning på fem knop.

Han poängterar också att det måste kontrolleras om reglerna, för att de i så fall ska ha någon effekt, följs.

– Det här kanske kommer av att det är ett fåtal personer som har buskört och fört oväsen. Men det skulle ju lätt kunna stävjas om polisen visade sig oftare i skärgården, menar Fredric Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.