Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Schöön är chef för rättsenheten på Länsstyrelsen i Örebro län. Det är just rättsenheten som har arbetat fram det omdiskuterade förslaget om nya sjötrafikföreskrifter. Foto: Emil Nylén Danielsson

Naturvärden och föroreningar bakom förslag om nya sjötrafikregler i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Örebro län vill se nya sjötrafikföreskrifter i norra Vättern, Tisaren och Tibon. Om förslaget som nu har presenterats blir verklighet skulle det innebära att det inte blir tillåtet att köra fortare än i fem knop på stora delar av sjöarna. Syftet med de nya reglerna är att skydda naturvärden.

De nuvarande föreskrifter som reglerar sjötrafiken på sjöarna är i vissa fall över 30 år gamla. Sedan dess har förutsättningarna i de aktuella områdena på många sätt förändrats. Att länsstyrelsen vill införa nya föreskrifter handlar framförallt om att skydda djur- och naturvärden, som häckande fåglar.

– Vi behöver justera föreskrifterna utifrån rådande förutsättningar. Dels kopplat till de naturreservat som finns, men också utifrån att båtlivet och bad- och friluftslivet har förändrats, berättar Christina Schöön, chef för rättsenheten på Länsstyrelsen i Örebro län.

Förtydligar att det bara är ett förslag

Christina Schöön poängterar att det förslag som nu har skickats ut på remiss är just ett förslag. Detaljerna i de nya föreskrifter som någon dag träder i kraft kan komma att skilja sig åt, beroende på de synpunkter som remissinstanserna nu ska ge.

Vissa delar av förslaget till nya sjötrafikföreskrifter, menar Christina Schöön, skiljer sig inte något alls från de nuvarande. De stora förändringarna är just i anslutning till naturreservat.

– Där kommer det att bli skillnader. Oavsett om det är det förslag som ligger i dag som går igenom eller om det blir ett omarbetat förslag, säger hon.

I klippet berättar Christina Schöön varför länsstyrelsen föreslår en hastighetsbegränsning på just fem knop.

Det är innebär förslaget om hastighetsbegränsningar

Norra Vättern

Inom stora delar Norra Vätterns skärgård, från Askersunds hamn, genom Stora Hammarsundet och ut på öppna Vättern, kommer det inte vara tillåtet att åka snabbare än i fem knop, vilket motsvarar drygt nio kilometer i timmen.

Inom vissa mindre områden i anslutning till särskilt känsliga platser kommer det att råda ett totalt trafikförbud.

Tisaren

I förbindelseleden mellan Estabosjön, Åsasjön och Tisaren blir det förbjudet att åka med en högre fart än fem knop. Inom ett område från Långvikens och Åfjärdens ändpunkter och en tänkt linje mellan specifika punkter blir det förbjudet att åka med en högre fart än sju knop.

Tibon

Inom ett område mellan sjöns östra ände till norr om ön utanför Hylle blir det förbjudet att åka med en högre hastighet än fem knop.

Källa: Länsstyrelsen i Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.