Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av larmen till SOS Alarm från självlarmande bilar är falska. Hör Erik Albinsson Kittang berätta om ett tillfälle i somras när Ecall faktiskt hjälpte till. Foto: SVT

Ambulansföraren Erik fick leta efter larmande bil som åkte runt i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Endast en bråkdel av larmen som kommer in till SOS Alarm från självlarmande bilar är riktiga olyckor. Det fick Erik Albinsson Kittang på ambulansen i Örebro erfara när en bil larmade – medan den färdades genom centrala Örebro. Samtidigt gör tekniken skillnad ibland.

Även om SOS Alarm sorterar bort de flesta felaktiga Ecall-larmen händer det att ambulans skickas ut utan att någon olycka skett. Så var fallet när ett automatiskt larm kom från en bil på väg in i Örebro.

– Vi fick en uppgift om en trafikolycka på Södra infartsleden. Sådana larm blir alltid högprioriterade för oss på ambulansen, så det blir utryckning med blåljus med och sirén, säger Erik Albinsson Kittang, biträdande enhetschef på ambulansen.

Men när Erik och hans kollega satt i bilen på väg mot platsen kom ny information från SOS. De hade indikation på att olyckan var på en annan plats. Ytterligare någon minut senare meddelade SOS att de kunde avbryta, eftersom det var samma bil som hade larmat från fyra olika platser i Örebro.

– Det tränger bort andra sjukdomsfall som sker samtidigt eftersom trafikolyckor alltid är högprioriterade. Är det falsklarm kan det leda till att någon annan får vänta längre på ambulans.

Har gjort nytta

Erik Albinsson Kittang menar dock att SOS gör ett bra jobb med att sålla bort felaktiga larm, så att ambulansen inte blir så drabbad. Han har nämligen även varit med om riktiga automatlarm som gjort stor skillnad.

– Samtidigt har vi de fallen där det faktiskt varit en olycka. Så ett visst mått av felaktiga larm får man kanske vara beredd på.

I klippet berättar Erik om en utryckning där föraren fick krampanfall och bilen larmade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.