Anders Holm i Vintrosa har länge haft solceller, sedan två år tillbaka har han också batterier i hemmet för att kunna lagra solenergin.

Anders lagrar solenergi hemma i Vintrosa

Publicerad

Förnybar energi är fortfarande en ny företeelse för många privatpersoner, men Anders Holm i Vintrosa är erfaren inom området.  
– Jag har hållit på med el och teknik i 60 år, så jag har alltid varit intresserad av det nya, säger han

För två år sedan bestämde han sig för att komplettera de redan befintliga solcellspanelerna han hade på både sitt hus och sin sommarstuga med batterier för att kunna lagra den solenergi han inte har användning för. 

– Jag valde att skaffa det, trots att det nästan inte går att räkna hem rent ekonomiskt. Jag är intresserad och nyfiken på tekniken, säger Anders. 

Varför går det inte att räkna hem? 

– Jo, det beror på att man köper och säljer el för ungefär samma priser. 

Batteriet – en säkerhet

Anders har flera argument till att man bör skaffa solcellsbatterier hemmavid.  

– Har man högre belastningar, till exempel när man laddar elbilen, kan man använda batteriet för att behålla samma låga huvudsäkring. Man kan använda batteriet för att ta bort topplasterna och på det sättet tjäna pengar. 

– Batteriet är också en säkerhet. Vid exempelvis ett längre strömavbrott har jag egen el som jag kan försörja hushållet på. Är batteriet också kopplat till en solcellsanläggning kan jag leva utan el under lång tid. 

Lagringsenheter

Anders anser dock att gemene man inte borde skaffa lagringsenheter. 

– Jag tror inte det här är något för gemene man, men om fem år kanske det ser annorlunda ut. Men har man ett teknikintresse och lite kunskap, då kan jag rekommendera att man skaffar det. 

Vad har du för den som ändå vill skaffa en lagringsenhet hemma? 

– Först bör man ta kontakt och rådgöra med en elektriker, det är mycket teknik som ska på plats. Sedan kan man börja söka bidrag.

Borde fler satsa på solenergi? 

– Ja, det tror jag. När vi inte vill ha kolkraften och vi stänger kärnkraften, då måste vi få ett elsamhälle. Och då är solceller en del i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer