Jonas Jansson, tf. enhetschef på Länsstyrelsen, ser att det finns utrymme för fler att söka stödet för lagring av egenproducerad el.

Allt fler länsbor vill lagra sitt överskott av solenergi

Publicerad

Sedan 2016 kan privatpersoner söka stöd för att lagra sin egen förnybara solenergi. Antalet ansökningar i Örebro län ökade rejält ifjol, från att ha legat på under 10 ansökningar per år till ett 50-tal.

– Vi kan se att intresset för solceller har ökat i allmänhet, dels har det skett en allmän kunskapshöjning och dels är det många som redan skaffat solceller. Nu ökar även intresset för att lagra elenergin som en får från sin solcellsanläggning, vilket ju bidrar ytterligare till en omställning av energisystemet, säger Amanda Berge som är handläggare på Länsstyrelsen.

Örebro ligger på sjätte plats i landet när det kommer till antal ansökningar kring lagring av egenproducerad el, men ändå vill Länsstyrelsen att fler ska söka stödet för lagringen. 

– Vi har inte så stort söktryck på det här bidraget. Speciellt om man jämför med solcellsstödet, säger Amanda Berge.

Beslut om bidrag

Vad krävs för att få ett stöd beviljat? 

Amanda Berge vill se att fler söker stödet för lagring av egenproducerad el.

– För att få beslut om bidrag krävs det att lagringen är kopplad till en anläggning för egenproduktion av förnybar el. Denna anläggning måste också vara ansluten till elnätet. 

 – Man ska ange lite olika uppgifter också när man söker bidraget. Det handlar om kontaktuppgifter, om man erhållit något annat stöd och när man tänkt påbörja och slutföra projektet. Man ska också beskriva den egna elproduktionsanläggningen.

Beviljad ansökan 

Hur mycket kan man få i stöd? 

– Man kan som mest få 60 procent av investeringskostnaden och maximalt 50 000 kronor. Man får hela den summan i en utbetalning.  

Hur lång tid tar det att få sin ansökan beviljad? 

– Just nu är våra handläggningstider på det här stödet ungefär två månader.  

Blekinge län 38

Dalarnas län 31​

Gotlands län 40​

Gävleborgs län 29​

Hallands län 92​

Jämtlands län 20​

Jönköpings län 59​

Kalmar län 61​

Kronobergs län 46​

Norrbottens län 12​

Skåne län 247​

Stockholms län 208​

Södermanlands län 55​

Uppsala län 52​

Värmlands län 67​

Västerbottens län 13​

Västernorrlands län 30​

Västmanlands län 29​

Västra Götalands län 317​

Örebro län 777

Östergötlands län 88​

Totalt: 1 611

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer