Foto: Jesper Mattsson/SVT

Anmälan om djurplågeri efter SVT-inslag

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT Nyheter Örebro rapporterat om en man som fångat 47 grävlingar i en fälla på sin trädgård och därefter fått hjälp att avliva dem har nu en anmälan om djurplågeri gjorts till polisen.

I inslaget förklarar mannen, som vi kallar för Lennart, att han i sju år haft problem med grävlingar som bosätter sig under hans friggebod.

Mannen har fångat sammanlagt 47 grävlingar under åren och fått hjälp från kommunens skyddsjägare att avliva dem.

Nu har en man i Stockholm, efter att ha sett inslaget, anmält ”Lennart” till polisen för djurplågeri. Han menar att grävlingarna lidit av behandlingen.

Ingen förundersökning inleds

Polisen meddelar dock att man inte inleder någon förundersökning i fallet. Enligt lagen får skyddsjakt genomföras om grävlingarna för skada och då får även godkänd fälla användas.

– Av anmälan framgår inte hur djuren skulle vara utsatta för djurplågeri, förklarar Stefan Dangardt, presskommunikatör på polisen i Bergslagen.

Ovanlig anmälan

Enligt honom är den här typen av anmälningar om djurplågeri väldigt ovanlig.

– En klassisk anmälan om djurplågeri är att en granne anmäler, eller att någon anmäler i samband med jakt. Den här typen tror jag aldrig jag har sett förut, säger Stefan Dangardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.