På sju år har 47 grävlingar avlivats efter att de har fångats i den här fällan. Foto: Jesper Mattsson/SVT

47 grävlingar fångades – i en enda fälla

Uppdaterad
Publicerad

Många grävlingar söker sig in till städerna i sin jakt på mat och boplats.

Det märks i ett villaområde i Lindesberg.

Där har nu 47 grävlingar avlivats efter att ha fångats i en och samma fälla.

På en villatomt i Lindesberg står en grävlingsfälla i vinterförvar under en presenning.

I vår kommer den att börja användas igen, för gång på gång söker sig grävlingar in i bland villorna. Sedan fällan började användas för sju år sedan har 47 grävlingar fångats där och sedan avlivats av kommunens jägare.

– Egentligen skulle det ha varit 50, för tre har rymt, säger villaägaren, som vi kan kalla Lennart.

Han vill inte vara med med namn och bild. Att fånga djur inne i en stad är en känslig fråga. Men antalet grävlingar som avlivats efter att ha fastnat i just hans fälla intygas av kommunens skyddsjägare.

Förstörd gräsmatta – varje morgon

Allt började för sju år sen när grävlingar bosatt sig under friggeboden.

– Gräsmattan var sönderriven varje morgon när jag kom upp. Jag trampade igen den, men det var likadant dagen därpå. Då ringde jag till stadsjägaren och han kom hit med en fälla, berättar Lennart.

Sedan dess har fällan använts delar av året. Under vintern och på vårkanten och sommaren när grävlingarna har ungar får den stå i förvar under presenningen.

Här är en av de 47 grävlingar som fastnat i fällan i villaområdet i Lindesberg.

Allt fler grävlingar

Grävlingarna har nu spritt sig över nästan hela landet. Idag finns det dubbelt eller kanske tre gånger så många grävlingar som på 1950-talet, enligt en beräkning som gjorts utifrån hur många djur som skjuts varje år. Det skulle i så fall betyda uppemot 300 000 grävlingar i Sverige.

I vår kommer fällan på Lennarts tomt att laddas med lockande havre igen. Han räknar med att fler grävlingar kommer att fastna där.

– Alltid får jag någon, det skulle jag tro.

Så här ser fällan ut inifrån när den har slagit igen. När grävlingen kommer till mitten av gången kliver den på en tryckkänslig del av golvet och två tunga luckor far ner bakom och framför den. Havre har visat sig vara mycket lockande för grävlingarna. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så blir du av med en grävling under huset

Grävlingar gräver stora gryt, med långa gångar, flyktvägar och luftinsläpp. De kan användas under mycket lång tid av flera generationer av grävlingar.

De kan också stöka till rejält när de bökar efter föda.

Därför bör man agera snabbt om man upptäcker en grävling under huset.

Här är tips på hur man får grävlingen att flytta tillbaka till naturen:

1) Stör den. Grävlingar är inte förtjusta i ljudet av människor som pratar eller rör sig i närheten.

2) Hitta platsen där grävlingen tar sig in och lägg trasor indränkta med parfym där. Då luktar det människa och det gillar inte grävlingen.

3) Täta ingången och resten av husgrunden – men kontrollera först att grävlingen är ute genom att ställa en pinne på lut framför öppningen.

4) Tätningen måste ske på natten, när grävlingen är ute och söker mat.

Det är tillåtet med skyddsjakt på grävling i villaområden, men det finns tydliga regler för hur det ska gå till och vilka typer av fällor som ska användas.

Källa: Naturvårdsverket och viltforskaren Andreas Seiler, Sveriges lantbruksuniversitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.