Andreas Seiler är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Grimsö. Foto: Terje Pedersen/TT och Jesper Mattsson/SVT

Experten: Det är sant och falskt om grävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Många har hört om grävlingar som släppt taget när de hört ett krasande ljud från stövlarna.

Men är det sant?

Experten svarar på om tre påståenden om grävlingar är sanna eller falska.

1) Grävlingar biter tills de hör benen krasa. Därför ska man ha kol eller knäckebröd i stövlarna.

– Det stämmer ju faktiskt inte. Det är väldigt sociala och relativt ofarliga djur. Det är klart att de kan försvara sig, och då har de väldigt starka käkmuskler. Så de kan bita hårt, men det är inte det första de gör. Det första de gör är att springa därifrån och söka skydd om man stör dem för mycket, säger Andreas Seiler, viltforskare vid SLU i Grimsö.

2) Man kan ha en grävling som husdjur.

– Man kan tämja dem och ha dem i hemmet, som hundar nästan. Det är bara det att de är nattaktiva, så det ställer till lite problem.

3) Grävlingar är avskydda i alla länder.

– Nej, det kan man inte säga. Det finns länder som Holland, Tyskland och England där man är väldigt mån om grävlingar.

(Om du mot förmodan känner dig sugen på att ha en grävling som husdjur, kan det vara bra att veta att reglerna skiljer sig åt mellan olika länder. I Sverige är det inte tillåtet att fånga in vilda djur för att ha dem som husdjur, medan andra regler gäller för djur som fötts i fångenskap. Jordbruksverket är en av de myndigheter som bedömer – ofta från fall till fall. De har sammanfattat reglerna för ovanliga husdjur här.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.