Anmälda hatbrott minskar, men på asylboenden ökar de.

Anmälda hatbrott ökar på asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda hatbrott i Sverige minskade under förra året. Samtidigt sker allt fler brott på asylboenden och sett till antalet invånare gjordes näst flest anmälningar i Askersunds kommun.

Förra året anmäldes 6.415 hatbrott i Sverige. Flest brott sker på allmänplats men Brottsförebyggande rådet som har gjort sammanställningen ser nu hur antalet anmälda brott på asylboenden har ökat.

– Det gäller dels främlingsfientliga/rasistiska hatbrott mot befintliga eller planerade asylboenden, dels kristofobiska hatbrott eller hatbrott inom kategorin andra antireligiösa, vilket då handlar om hatbrott mellan personer som bor eller arbetar på asylboendet, säger Carina Djärv, utredare på Brå.

I början av mars förra året mördades en man på ett asylboende i Storå. Mannen ska enligt domen talat nedlåtande om den 37-årige gärningsmannens religion. 37-åringen svarade med att hugga honom till döds och tingsrätten dömde honom till 14 års fängelse.

Antalet hatbrott kopplade till asylboenden ökade mellan 2014 och 2016 från 1 till 6 procent.

Näst flest anmälningar i Askersund

Sett till antalet invånare så anmäls näst flest hatbrott i Askersunds kommun. Under 2016 upprättades 20 anmälningar varav flera hade koppling till asylboendena i kommunen.

Totalt anmäldes 595 hatbrott till polisen i region bergslagen – majoriteten handlade om främlingsfientlighet.

Det totala antalet anmälda hatbrott har minskat 2016. Den största gruppen av de anmälda hatbrotten, de främlingsfientliga och rasistiska brotten har också minskat.

Den största andelen anmälda hatbrott är olaga hot och ofredande. Det som ökat mest 2016 var skadegörelse och klotter, enligt Brå:s statistik. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.