Efter att Ann-Christin Ledstam tagit ut pengar i Örebro tog någon annan ut 15.000 kronor i Las Vegas med hennes kort. Foto: Andreas Ericson / SVT

Ann-Christin skimmades på 15.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Hon cyklade till bankomaten för att ta ut några hundralappar till sin son. Dagen efter ringde banken upp och berättade att någon i Las Vegas tagit ut 15.000 kronor från hennes konto.

– Min första tanke var att jag aldrig mer skulle få se pengarna, säger Ann-Christin Ledstam.

Genom att manipulera en uttagsautomat kunde tjuvarna komma över Ann-Christin Ledstams och flera andra kunders kortuppgifter och koder.

Därefter är det en enkel match att ta ut pengar. I det här fallet samarbetade tjuvarna med några i USA.

Trådlös stöld

– Jag tog ut några hundralappar som jag skulle ge till min son. Dagen efter ringde banken och sa att något tagit ut 15.000 kronor från mitt konto i Las Vegas.

Såg inget fel

Uttagsautomaten som Ann-Christin använde ligger i närheten av där hon bor, och när hon tog ut pengar så såg hon inget anmärkningsvärt.

– Jag har funderat mycket på om jag borde upptäckt det, men det var inga människor runt omkring, och jag kunde absolut inte märka något när jag tog ut pengarna. Det syntes inget på maskinen.

SVT Play: Se inslaget här

Även om den här typen av skimming har minskat de senaste åren är kortinformationen högintressant för tjuvar och bedragare. För samtidigt ökar antalet kortbedrägerier konstant. Tjuvarnas metoder för att komma över information är ofta snillrik, och bankerna varnar och säger att man aldrig ska lämna ifrån sig kortuppgifter.

Har påverkat Ann-Christin

Efter att Ann-Christins kort blev skimmat är hon mer vaksam och har förändrat sitt beteende. Hon tar inte längre lika ofta ut kontanter från automater. Om hon gör det är hon noga med att använda automater som är knutna till banker.

Samtidigt lanserar nu bankerna ny teknik där kunderna får nya kontaktlösa kort – men även de går som SVT nu visat att skimma.

– Man vill ju att den nya tekniken ska vara väldigt säker, men jag som kund måste lita på att banken har de säkerhetssystem som krävs, säger Ann-Christin Ledstam.

Fick pengarna tillbaka

När banken upptäckte att någon gjort uttag ifrån bankkontot hörde de av sig till Ann-Christin och berättade att hennes kort var spärrat.

– Jag trodde först att de här pengarna kommer jag aldrig att få igen, men det ordnade sig väldigt bra.

Förutom att skicka ut ett nytt kort ersatte banken henne även för de förlorade pengarna.

– De ordnade allt på ett föredömligt sätt för mig som kund, säger Ann-Christin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trådlös stöld

Mer i ämnet