Jan Olsson arbetar vid polisens nationella bedrägericenter. Foto: SVT

Polisen: Tjuvarna ligger tre steg före

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge har polisen, vad de vet, inte fått in några anmälningar gällande kortbedrägerier eller skimming med koppling till den nya tekniken. Däremot utesluter inte polisen att det kan hända framöver, speciellt med tanke på hur snabbt utvecklingen går inom den brottsliga världen.

– Busarna ligger tre steg före polisen hela tiden. Vårt främsta vapen mot brott är att försöka se till att det inte sker, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Att det i nuläget inte har kommit in några anmälningar rörande skimming av kontaktlösa kort menar Jan Olsson beror på att det för tillfället är lättare att roffa åt sig saker genom andra tekniker.

– Det finns idag en massa sätt för en bov att begå brott. Det krävs ganska lite för att göra riktigt avancerade saker. Det mesta av kunskapen finns att hämta via internet.

Var femte kort

Idag är omkring var femte kort kontaktlöst. Däremot väntas uppemot hälften inom kort vara just sådana här kort.

Möjliggör man inte mer skimming genom sådan här teknik? Speciellt om den väntas breda ut sig mer?

– Självklart kommer några använda sig av denna typ av teknik, men jag tror också att det i nuläget är svårt att se hur det kommer bli. Det beror helt på hur bankerna väljer att tackla frågor kring säkerhet. Vi följer läget.

”Svårt att utreda bort”

Enligt Jan Olsson har polisen liten möjlighet att utreda bort brott som kortbedrägerier.

– Det är klart det är ett prioriterat brott, men andra brott kan vara mer prioriterade. Bland våra viktigaste verktyg är att sätta press på bankerna så att deras tjänster bli säkrare. Där har vi än så länge lyckats bra generellt – men jag tror att man kan komma längre.

Samarbete internationellt

Bortsett från att sätta press på bankerna är polisens verktygslåda förhållandevis liten i koppling till brott som dessa.

– Att tro att vi ska kunna utreda brott som dessa är patetiskt att tro.

Hur ska man göra om man drabbas?

– Anmäla så vi får vetskap om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.