Den anställde mannen ska ha tankat diesel till sig själv och andra för över 700.000 kronor. Foto: TT

Chaufför misstänks ha tankat privat för över 700.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En man som haft ansvar av sin arbetsgivare PostNord att tanka fordon ska ha använt kreditkortet för privata tankningar till sig själv och andra till en summa av över 700.000 kronor.

Mannen åtalas nu för trolöshet mot huvudman.  Enligt åtalet har mannen haft som uppgift att sköta tankning av arbetsfordon med ett speciellt kreditkort av arbetsgivaren PostNord.

Han ska under perioden mars 2014 till september 2015 vid 285 tillfällen missbrukat sin förtroendeställning genom att upplåta eller använda kreditkortet för andras och egna privata tankningar av diesel till ett värde av 740.487 kronor. Pengar som mannens arbetsgivare sedan fakturerats. Brotten ska ha skett mestadels i Örebro men även på andra platser i Sverige.

”Har ingen tolerans”

PostNords kommenterar inte den enskilda händelsen, men säger att de generellt har nolltolerans och ser allvarligt på om någon skulle tanka sin privata bil på företagets kort.

– Vi har ingen tolerans att ha kvar personal som stulit om det går att leda i bevis, säger Mats Stålgren, chef i region Väst.

Ytterligare två misstänks för häleri

Mannen misstänks också ha gjort sig skyldig till liknande brott hos en annan arbetsgivare ett år senare. Enligt åtalet har mannen tankat privat på ett speciellt kreditkort till ett värde av cirka 34.000 kronor.

Ytterligare två personer åtalas i ärendet misstänkta för häleri. Enligt åtalet ska de två misstänka ha tankat och förvärvat diesel med hjälp av chaufförens anförtrodda kredtikort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.