Foto: Per Larsson/TT

Personal inom förskola och äldreomsorg ska få arbetsskorna betalda av Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Anställda inom förskola och äldreomsorg i Örebro kommun ska få arbetsskor betalda av arbetsgivaren. Det politiska styret och Vänsterpartiet har bestämt att man ska lägga två miljoner kronor per år på satsningen.

– Man tillbringar mycket av sin tillvaro på fötterna, säger Martha Wicklund (V).

Ännu är det inte bestämt om kommunen ska köpa in arbetsskor eller om personalen ska få ett särskilt skobidrag att själva handla för.

– Men det lutar mot en check som man kan utnyttja, säger Martha Wicklund, oppositionsråd för Vänsterpartiet.

– Det är en arbetsmiljöfråga. Står man i en sandlåda eller rör sig mellan hushåll i hemvården har skorna betydelse. Det finns en politisk poäng i att se det behovet, säger Kenneth Handberg, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.

”Feministisk fråga”

Enligt Martha Wicklund är det en viktig feministisk fråga eftersom förskola och äldreomsorg är kvinnodominerade yrken, men hon förtydligar att män inom samma yrken självklart ska få ta del av samma satsning.

– Vi åsidosätter inte någon. Men det finns många kvinnor inom välfärdsyrken som idag har svårt att köpa skor, och det är en viktig del eftersom man tillbringar så mycket av sin tillvaro på fötterna.

Kan bli mer än bara skor

Kenneth Handberg är inne på samma spår.

– Det finns skillnader på svensk arbetsmarknad där mansdominerade yrkesgrupper har enklare att göra sina röster hörda. De arbetsklädesinsatser kommunen tidigare gjort har inte säkerställt skor för alla välfärdsyrken som är kvinnodominerade.

Bidraget ska bli permanent och det handlar om två miljoner kronor per år. De pengar som blir över när alla erbjudits skor kommer att läggas på andra arbetsplagg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.