Anstaltchefen om att intagna tvingas dela rum: ”Givetvis ökade risker”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den här veckan börjar Kumlaanstalten dubbelbelägga rum för att klara av det ökade trycket med 30 nya intagna.

Samtidigt står den planerade nybyggnationen av anstalten långt ner på krimnalvårdens prioriteringslista.

– Vi börjar närma oss gränsen för om vi kan ta emot fler intagna utan att kraftigt utöka personalen, säger Magnus Östlund, tillförordnad anstaltschef.

Från och med första april har Kumlaanstalten utökats med 30 platser.

Det höga trycket gör att intagna nu tvingas dela rum – något som facket ser som oroande.

Förberedelserna har varit intensiva för att klara av det här.

– Vi har både i ledningsgruppen, men också med de fackliga representanterna och skyddsombuden, gjort en risk- och konsekvensanalyser. Vi försöker på alla tänkbara sätt vara så förberedda som möjligt. Sedan är det en del praktiska saker med att sätta in våningssängar i rummen. Vi är så förberedda vi kan vara, säger Magnus Östlund.

Ökad risk för oroligheter

Finns det några risker med att göra så här?

– Det finns givetvis ett ökat inslag av risker i det här. Vi kommer att ha fler intagna inom en begränsad yta. Då kommer friktionsytan mellan de intagna öka. Våra lokaler är anpassade för ett visst antal intagna och nu kommer vi att ha fler på samma yta.

Klarar anstalten att ta emot fler?

– Det är svårt att säga en exakt gräns, men någonstans börjar vi närma oss gränsen för om vi kan ta emot fler intagna utan att kraftigt utöka personalen.

Utbyggnationen dröjer

En nybyggnation är planerad för att klara av det ökade trycket.

Trots beslut från Kriminalvården kan det dock dröja upp emot tio år innan bygget sker, eftersom Kumlaanstalten står långt ner på Kriminalvårdens nuvarande prioriteringslista

– Vi får nog räkna med att fler hamnar i kriminalvård i framtiden. Då är varje plats bettydelsefullt. Här skulle vi enkelt tillskapa 60 extra platser. Det är svårt att säga när det blir klart, säger Magnus Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.