Foto: Fredrik Persson/TT

Facket varnar – akut läge på anstalten Kumla när intagna tvingas dela rum

Publicerad

Platsbristen på de svenska fängelserna gör att flera anstalter nu tvingas börja med dubbelbeläggning – alltså att vissa interner får dela rum med varandra. Nu varnar fackförbundet Seko för att hot och våld kan komma att öka.

På Kumla ska i första steget 30 platser dubbelbeläggas. Våningssängar ställs in i bostadsrum och interner tvingas på sätt dela cell med varandra – en situation som Seko menar ökar risken för ordningsstörande situationer.

– Läget kan inte bli mer akut. Det är uppenbart att risken för hot och våld kommer att öka, säger Sekos förbundsordförande Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

”Pengarna behövs nu”

Kriminalvården har krävt av regeringen att skjuta till mer pengar, och en utbyggnad av flera anstalter ska göras de kommande åren. Seko håller med, och säger samtidigt att läget är skyndsamt.

– Pengarna behövs nu – innan något allvarligt inträffar, säger Valle Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer