Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet covidpatienter på sjukhus ökar i Örebro län Foto: SVT

Antalet covidpatienter på sjukhus ökar i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som vårdas på sjukhus för covid-19 i Örebro län har ökat rejält de senaste veckorna. Just nu vårdas 28 personer på sjukhus med covid-19 som huvuddiagnos  – så många har det inte varit sedan januari i år. 

Enligt Folkhälsomyndigheten är smittspridningen stor i hela landet och myndigheten påminner återigen om att det är viktigt att stanna hemma och undvika nära kontakt med andra om man har symptom.

Myndigheten bedömer också att smittspridningen kommer att fortsätta öka de kommande veckorna, vilket i sin tur betyder att fler kommer att behöva sjukhusvård.

Totalt vårdas 35 personer med covid-19 på sjukhus i Örebro län, 28 av dessa har covid-19 som huvuddiagnos. Det är den högsta siffran sedan januari.

Minst tre doser vaccin

Förutom att hålla sig hemma om man är sjuk så rekommenderas alla som är över 18 år att ta minst tre doser vaccin. Vaccinet skyddar mot allvarlig covid-19 och det dröjer två veckor innan det har full effekt.

I Örebro län har 88 procent tagit dos två, men efter det sjunker siffrorna. 67 procent har tagit dos tre och 32 procent har fyllt på med dos 4. Dos 5 är riskgrupper och äldre och där är siffran 18 procent.

I klippet svarar överläkaren vid Danderyds sjukhus på frågor om den rådande smittspridningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Johan Styrud svarar på tittarnas frågor om coronaläget. Foto: SVT

I en tidigare version av den här artikeln stod det att 35 personer vårdas på sjukhus för covid-19. Vi har uppdaterat artikeln med en mer rättvisande siffra; 28. Dessa 28 personer har covid-19 som huvuddiagnos. Övriga sju som vårdas på sjukhus har en annan åkomma som huvuddiagnos men har utöver det också covid-19. Inte sedan januari har så många som nu, vårdats på sjukhus för covid-19 som huvuddiagnos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet