Polisinsats i Vivalla i Örebro. Foto: SVT

Läget i Vivalla beskrivs som akut

Uppdaterad
Publicerad
I en ny rapport som polisen presenterar idag finns flera nya utsatta områden. I Örebro finns de tre sedan tidigare utpekade områdena Vivalla, Oxhagen och Varberga.

Antalet utsatta områden har ökat. Av 61 områden klassas 23 som ”särskilt utsatta” och där finns Vivalla i Örebro med.

Särskilt utsatta områden kännetecknas av parallella samhällsstrukturer, svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, obenägenhet hos befolkningen att delta i rättsprocesser, närhet till andra utsatta områden och förekomst av våldsbejakande religiös extremism.

Akut läge

– När vi bedömer ett område som särskilt utsatt anser vi att läget är akut, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen, under den presskonferens som hölls med anledning av rapporten.

Att fler områden nu bedöms som särskilt utsatta beror bland annat på att polisen har bättre koll och utökat sin kunskap om dem.

Dan Eliasson, rikspolischefen,  säger att polisen sammanställer den här rapporten för att de ska kunna använda sina resurser bättre men också för att få hjälp av fler myndigheter och andra samhällsaktörer. 

Behöver hjälp

– Hjälp oss, hjälp oss. Vi måste ha kommunerna med oss, de gör mycket i dag men vi måste göra ännu mer tillsammans för att vända utvecklingen, säger Dan Eliasson under presskonferensen.  

Kenneth Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro menar att det redan finns ett arbete i kommunen för att komma till rätta med problemen i de områden i Örebro som utpekas i rapporten.

Förebyggande arbete viktigt

– Det viktigast förebyggande arbetet sker i skolan och det näst viktigaste är att människor kommer i jobb och utbildning i stället för sysslolöshet, säger Kenneth Nilsson (S). Ekonomisk utsatthet och sysslolöshet är de faktorer som bidrar till att människor gör saker utanför lagens råmärken.

Ett led i hela det arbete att stärka stadsdelen Vivalla är att man flyttar högstadieskolan till andra skolor i Örebro.

– Barn och ungdomar i Vivalla ska knytas närmare till Örebro i övrigt, berättar Kenneth Nilsson (S), och känna att de är en del av en kommun som tror på dem och tror på framtiden.

Handlingsplaner

Polisen ska nu ta fram handlingsplaner för de utsatta områdena så att resurser prioriteras dit. Handlingsplanerna ska vara på tre år. Polisen nationella operativa avdelning ska löpande följa upp dem, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

– Det är klokt och viktigt att polisen jobbar med sin kunskap om de här områdena. Det är bara med kunskap som man på bästa sätt kan hantera situationen där, menar Kenneth Nilsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer