Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny app ska minska matsvinnet Foto: SVT

Ny app ska minska matsvinnet

Uppdaterad
Publicerad

Med en app har det blivit enklare för matbutiker att hålla koll på färskmatens bästföredatum. Och på samma gång minska matsvinnet.

Det gäller att sälja maten i tid, om den inte ska gå till spillo. Med hjälp av en ny app håller Charlie Marlowe nu enkelt koll på färskvarornas bästföredatum i kylen.  

– Innan den här appen gick vi bara runt i hyllorna och kollade varje artikel. Det var tidskrävande och man var tvungen att kolla allt. Nu får vi en varning om att en viss vara håller på att gå ut och då behöver vi bara kolla just den, säger Charlie Marlowe, färskvaruchef på en Ica-butik.

Charlie Marlowe, färskvaruchef.

Hjälp i många butiker

Bakom appen ligger ett företag från Örebro, där grundarna själva har arbetat i livsmedelsbutik. De såg behovet och appen används nu i ungefär 100 mataffärer runt om i Sverige.

– Det pratas ju väldigt mycket om matsvinn, att det slängs för mycket. Den största delen beror på att det är ganska svårt att hålla koll och vi såg att det fanns ett behov, säger Adam Vikström, vd på Deligate.

Appen larmar

När en vara närmar sig utgångsdatumet kommer det en varning. Om varan är kvar på hyllan flyttas den antingen till butikens ”matsvinnsrestaurang” eller så får den ett sänkt pris och läggs på ett särskilt ställe i kyldisken.

Exakt hur mycket matsvinnet minskat i butiken där Charlie Marlowe jobbar vet han inte. Men han säger att det är betydligt mycket lättare att ligga ett steg före med hjälp av tekniken.

– Appen har gett oss mycket bättre koll på vad vi slänger och vad vi har för mycket av, säger han.

Fakta matsvinn:

Visa
  • Svinnet i butiker beror ofta på passerade bäst-före-datum. Det kan vara felbedömningar vid beställning, kunders oregelbundna köpmönster, konkurrenters eller egna kampanjer, eller ofördelaktig produktplacering i butikshyllan. Det kan också bero på att butiken prioriterar ett brett sortiment för att kunna rikta sig till den kundkrets som förväntar sig detta.
     
  • Totalt står den svenska livsmedelshanteringen för bland annat cirka 50 procent av den totala övergödningen och 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan. Livsmedelsproduktionen ger också upphov till spridning av gifter, som bekämpningsmedel.
     
  • Livsmedelsverket har i uppdrag att, tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket, minska matsvinnet. Uppdraget sträcker sig från 2017 till 2019.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer