Ingrids dotterdotter Moa Sjöblom med Sveriges största äpple mellan händerna. Foto: Privat

Äpple från Örebro störst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

794 gram. Så mycket väger Sveriges tyngsta äpple. Och det kommer från centrala Örebro, närmare bestämt Ingrid Lind Kristoffersons trädgård.

Enligt fruktexperter på Botaniska trädgården i Göteborg kommer inget äpple i närheten av Signe Tillisch-äpplet från Örebro, med en vikt på 794 gram. Det slår det gamla svenska rekordet med tolv gram.

– Visst är det roligt att få vara med om något sånt här. Det är naturens förtjänst, säger örebroaren Ingrid Lind Kristofferson.

Historian bakom jätteäpplet sträcker sig tillbaka till förra hösten. Ett äppelträd i Ingrids trädgård gav dåligt med frukt så hon ringde en äppelbeskärare som kom för att ta bort de sjuka delarna.

– I början på den här hösten började bara ett enda äpple växa på trädet. När vi stod där och tittade ville min dotterson slå ner det, men jag sa nej, berättar Ingrid.

Firar med äppeltårta

Äpplet blev hängandes och växte mer och mer för varje dag som gick. Till slut föll det från grenen.

– Vi lade det på vågen. Vikten var då 794 gram och omkretsen 41 centimeter, säger Ingrid.

Denna höst skrevs ett nytt rekord i svensk äppelhistoria. Ingrid närvande inte vid själva tävlingen utan fick ta emot nyheten via telefon.

– Vi har haft en egen liten tävling med vänner och familj. Alla fick gissa vad det vägde innan vi lade det på vågen. Till helgen kommer vi dra vinnaren och äta äppeltårta, säger Ingrid.

Vad kommer hända med rekordäpplet?

– Det har ju börjat chansera en aning. Min dotterdotter kommer ta med det till skolan för att visa. Men vad vi ska göra med det därefter bestämmer vi under helgen, svarar Ingrid.

Världens största äpple vägde 1,8 kilo och odlades i Japan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.