– Det kan mycket väl vara så att vi kan se på andra vägar, men man ska också veta att en civilrättslig process kostar pengar, säger kommunchefen Jessica Vidberg.
Rättegången mot de elva misstänkta avslutades på torsdagen. I konkursboet efter företaget Think Pink finns inga pengar. Runtom i Sverige har flera kommuner krav på företaget/konkursboet efter att de tvingats bekosta sanering av de platser där företaget dumpade avfall. För Laxå kommun har saneringen av området i Röfors kostat 7-8 miljoner kronor, lite beroende på hur man räknar.
Tillgångar frysta för fem åtalade
Domstolen har fryst tillgångarna hos de fem huvudåtalade, men huruvida det finns tillräckligt med pengar där är ännu oklart.
Ett alternativ, om kommunerna inte kan få pengar genom en dom i tingsrätten är att inleda en civilrättslig process. Den skulle i så fall rikta sig mot ett konsultbolag som är arbetsgivare till en inblandad miljökonsult. Konsulten var en garant för att gifter från Think Pinks avfall inte skulle sprida sig.
Laxå vill vänta
En civilrättslig process kan dock bli en dyr affär. En del kommuner i landet har sagt att man överväger att gå den vägen. I Laxå vill man invänta en dom från tingsrätten innan man bestämmer sig för att driva eller inte driva en civilrättslig process.