Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkaren Carolina Blomberg tyckte att samarbetet kring arbetsanpassning inte fungerade och bjöd in de olika instanserna till en konferens. Foto: SVT

Arbetsanpassning ska också göras förebyggande

Uppdaterad
Publicerad

Att anpassa arbetsplatsen till någon som varit sjukskriven är inget nytt men nya, tydligare regler säger att arbetsgivaren också är skyldig att jobba förebyggande med anpassning.

Reglerna är faktiskt tre år gamla, men de är inte så kända ännu. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2020:5 ska anpassning av en arbetsplats också ska göras i förebyggande syfte.

– Det nya är att det gäller även individer, som faktiskt inte är sjukskrivna utan man har rätt till arbetsanpassning i förebyggande syfte, säger Carolina Blomberg, försäkringsmedicinskt sakkunnig läkare.

Konferens i Örebro

Hon är också en av de som anordnade en konferens i Örebro om de nya reglerna. Syftet var att sammanföra olika aktörer som jobbar med sjukskrivna och arbetsanpassning. Idag finns det samarbete mellan vissa parter, men inte alla. Det gör att helhetsbilden ibland går förlorad. Konferensen var tänkt som en upptakt för ett bättre samarbete mellan alla inblandade parter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.