Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag kan Maria Svensson styra mer över sin arbetsdag, men stressen från chefsjobbet finns ändå kvar i kroppen. Foto: SVT

Marias sjukskrivning skulle kunnat undvikas med regler om arbetsanpassning

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan gick det inte längre. Arbetsbördan blev för stor och Maria Svensson blev sjukskriven. Idag kanske hon inte hade hunnit bli sjukskriven eftersom nya regler säger att arbetsgivaren ska anpassa arbetsplatsen också i förebyggande syfte.

– Kroppen började mer och mer att protestera. Jag fick mer och mer fysiska problem som ont i magen och sömnsvårigheter, berättar Maria Svensson. 

Då var hon avdelningschef och arbetsuppgifterna hopade sig och en dag tog det stopp. Efter sjukskrivningen provade hon först att gå tillbaka till chefsjobbet, men insåg snabbt att det inte skulle fungera. 

Idag arbetar hon som specialistsjuksköterska. Hon har inga obekväma arbetstider och kan själv till viss del styra när hon utför olika uppgifter. 

De tre år gamla föreskrifterna från Arbetsmiljöverket gör det tydligare att arbetsgivaren har en skyldighet att arbeta förebyggande med arbetsanpassning. Om de reglerna hade funnits när Maria Svensson hade det som jobbigast så kanske hon inte hade blivit sjukskriven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.