Årets Hjalmar Berglund-stipendiat

Publicerad

Årets Hjalmar Berglund-stipendiat går till manusförfattaren och skådespelerskan Helena Hedlund. Hon är rätt okänd i vuxenvärlden. Men barnen i Örebro känner igen henne på stan, står det i motiveringen.

Helena Hedlund arbetar i teatergruppen Martin Mutter och främst då med skolteater. Och hon var själv väldigt förvånad över att få Hjalmar Berglunds stipendium.

-Jag är så otroligt glad, överraskad och överrumplad, säger hon.

Hon fick ta emot stipendiet på 15.000 kronor samt en bronsstatyett från Peter Flack under en ceremoni i Nya parkhallen. Och hon menar att priset har stor betydelse, både för henne själv – men också för skolteatern.

-Den syns inte alls lika mycket som vuxenteatern gör eftersom barn inte har samma röst i det offentliga rummet. Så därför är det så otroligt viktigt att det uppmärksammas. Nu kan folk få veta vad vi i Martin Mutter gör, säger Helena.

Vad ska hon då göra med prispengarna?
– Jag vet faktiskt inte. Det kommer inte bli svårt att göra någonting med dem. Kanske en ny dator som arbetsredskap, men det är väl den tråkiga varianten, säger hon och skrattar.

Juryns motivering:
Helena Hedlund vill inte välja. Skriva eller stå på scen, inför barn eller vuxna, i TV eller på teater, Hon vill göra allt. Och sedan hon kom till Örebro för snart tio år sedan har hon också fått göra det. ”Jag tycker jag får uppfylla mina drömmar hela tiden. Utmaningen ligger snarare i att hitta nya drömmar”, säger Helena om tillvaron på 15-årsjubilerande Teater Martin Mutter.
Än så länge är hon rätt okänd i vuxenvärlden. Men barnen i Örebro känner igen henne på stan. Inte så konstigt – hon har uppträtt för alla unga invånare från 7 till 25 år. Just nu är hon aktuell både som hyllad manusförfattare och skådespelare i föreställningen ”Hedvig och Max-Olov”, efter en bok av tidigare stipendiaten Frida Nilsson. Och senare i år blir det premiär för hennes nya pjäs, ”nu är jag här”, som framförs både på teckenspråk och talande svenska. En ganska unik satsning – men kanske rätt typisk för en tjej som inte tycker om att välja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer