Håkan Risberg tog årets nyhetsbild, från ett flygplan över skogsbranden i Västmanland. Foto: Håkan Risberg

Årets nyhetsbild togs på skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Årets nyhetsbild gick till fotograf Håkan Risberg på Nerikes Allehanda. Den vinnande bilden är från den stora skogsbranden i Västmanland och är tagen från ett flygplan som flögs av fotografen själv och visar ett större eldhärjat område nordväst om Virsbo.

– Vi flög in från Örebrohållet och allting var grönt och fint hela vägen och så plötsligt var det ett stort brunt fält som öppnade sig och det rök fortfarande här och var. Det var ju en enorm förödelse som man kunde se från luften, säger han.

Bilden han tagit bygger på kontrasten mellan det som brunnit och det som klarat sig.

– Det här blev en ganska dramatisk bild, där man ser konsekvensen av branden. Man ser det här lilla huset mitt ute i skogen som precis har klarat sig, precis vid tomtgränsen har det slutat att brinna, säger Håkan Risberg och menar att bilden handlar om kontrast. Det är kontrasten mellan det som försvunnit och det som blivit kvar, säger han.

Rankas högt

Årets nyhetsbild utses av en jury där medlemmarna kommer från Danmark, Norge och Sverige. Det är Pressfotografernas klubb som är arrangör för tävlingen.

Vad tycker han då om att vinna?

– Det är jätteskoj, det är ju årets bästa nyhetsbild i Sverige som är framkårad. Det är det bästa jag varit med om i hela min karriär: Det här rankar jag väldigt högt, säger en stolt NA-fotograf till Tvärsnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet