Valaffisch från valrörelsen 2014 Foto: SVT/Caroline Larsson

Årskurs 6 kan vara tillbaka i Finnerödja till hösten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterade kommunalråd Bo Rudolfsson (KD) planerna på att flytta tillbaka årskurs 6 till Finnerödja skola. Gamla överenskommelsen med Moderaterna om att vänta är borta och redan till hösten kan eleverna vara tillbaka.

Hösten 2014 gick Kristdemokraten Bo Rudolfsson i Laxå till val på att Finnerödja skola återigen skulle bli en skola från förskoleklass till årskurs 6. Då bussades eleverna i årskurs 6 istället in till Centralskolan i Laxå.

SVT Play: Se inslaget här

Kampen om Finnerödja skola

Men trots en övertygande seger dröjde det innan löftet kunde infrias.

– Det har bland annat handlat om eventuella ombyggnader och om lärarkompetens, förklarar Bo Rudolfsson (KD).

Den politiska majoriteten i Laxå (från vänster): Sara Pettersson (MP), Bo Rudolfsson (KD), Arne Augustsson (C) och Gunnar Tingö (L). Foto: Jennie Wahlgren / SVT

Men efter att både Socialdemokraterna och Moderaterna i kommunen lämnat in motioner om att flytta tillbaka årskurs 6 till Finnerödja har den politiska ledningen som består av Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, bestämt sig för att göra slag i saken.

– Det innebär att Finnerödja skola blir en F-6-skola redan till hösten 2017, säger Bo Rudolfsson.

Ärendet ska nu vidare för beslut i barn-och utbildningsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Andra skolnyheter som presenterades i Laxå

  • Hasselfors skola föreslås få förskoleklass för att framöver bygga ut med årskurserna 1-3.
  • Alla skolor och förskolor ska presentera en profil som de vill ha och arbeta extra med. Det kan till exempel handla om miljö och natur eller konst och kultur.
  • Vid den senaste mätningen placerade sig Laxå kommun på 99:e plats när det gäller kunskapsmålen i skolan. Vid mätningen innan låg kommunen på 289:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om Finnerödja skola

Mer i ämnet