På tisdagen hjälptes kommunalråd, rektor och elever åt att ta det första spadtaget till en ny skola i Finnerödja. Foto: Jennie Wahlgren / SVT

Spaden i jorden för ny skola i Finnerödja

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen togs det första spadtaget för en ny skola i Finnerödja, något som varit Kristdemokraternas vallöfte sedan 2014.

Elever, lärare och kommunalråd Bo Rudolfsson (KD) var på plats när det historiska spadtaget för en ny skola i Finnerödja togs. Och det var ett lättat kommunalråd som tillsammans med rektor Camilla Claesson och en elev från skolan äntligen kunde starta bygget.

– Jag är själv gammal lärare, säger Bo Rudolfsson (KD). En ny skola är både positivt för inlärningen och för lärarna som jobbar där.

Inflyttningsklar 2018

Den gamla skolan kommer troligen att rivas när den nya är klar eftersom den inte klarar dagens krav på tillgänglighet, ventilation eller pedagogisk anpassning.

Målet är att skolan ska vara inflyttningsklar till höstterminen 2018. Då ska det finnas plats för elever från förskoleklass upp till årskurs sex. Adam Darwich är en av eleverna i sexan som kommer att bli de första att gå där.

– Det ska bli kul att se hur stora lokaler blir och hur vi ska jobba där. De vi har nu är ganska tråkiga, säger han.

Plats för fler

Men skolan kommer inte bara att vara till för elever och lärare avslöjar Bo Rudolfsson (KD).

– I den här skolan kommer det också att finnas ett torg där man kan ha offentliga träffar då både äldre och yngre kan komma hit på kvällarna. Det kommer att bli en samlingspunkt för samhället.

Hösten 2014 gick Kristdemokraten Bo Rudolfsson i Laxå till val på att Finnerödja skola återigen skulle bli en skola från förskoleklass till årskurs 6. Då bussades eleverna i årskurs 6 istället in till Centralskolan i Laxå.

Men återflytten har dröjt eftersom det saknats lärare med rätt kompetens och den gamla skolan varit i stort behov av renovering och ombyggnation. Nu blir det i stället en helt ny skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om Finnerödja skola

Mer i ämnet