Åsa Sandell har svårt att lägga handskarna på hyllan

Uppdaterad
Publicerad

Det är tio år sedan hon avslutade sin boxningskarriär. Trots det är boxningen fortfarande en stor del av hennes liv – mer eller mindre varje dag – i både nävarna och huvudet.

Det är förmiddag och i den lilla lokalen vid Bryggeriområdet i Nora har det samlats ett gäng boxningssugna, de flesta är pensionärer. Åsa Sandell kallar dem sina adepter och var och en av dem har fått varsitt smeknamn. Den före detta proffsboxaren har bott i Nora, inte långt från barndomsstaden Örebro, i ett drygt år nu. Och hon gillar att lära ut boxning till andra.

– Man får mycket feed back och det är kul att peppa andra och lära ut teknik. Det är min ambition att även om man är i 70-årsåldern, som de flesta här idag, så kan man lära sig, säger Åsa.

SVT PLAY: Se inslag med Åsa Sandell

Har tävlingsboxandet bakom sig

På min fråga om hon saknar tävlingsboxandet svarar hon snabbt nej.

– Jag har inte tränat hårt på tio år så jag är inte där fysiskt och inte heller mentalt, men om jag skulle vara i jättebra form då skulle det nog kunna väckas att ”jag har ju en match till i mig”, säger Åsa.

Hon menar att kicken och utmaningen i en boxningsring nog inte finns någon annanstans, men att andra sidor av tävlingsboxandet inte är lika positiva.

– Det är väldigt mycket stress och jobbiga grejer med att vara i ringen, säger Åsa.

”Brutal terapi”

Åsa Sandell inledde sin boxningskarrär sent i livet, som 28-åring, men hann ändå med att fylla CV:t med SM- och EM-guld, en världsmästartitel och elva matcher som proffs. Hon menar att boxningen var viktig som idrottskarriär för henne men att det handlade om så mycket mer.

– Boxningen hjälpte mig att upptäcka mig själv och bli mig själv, det var som en slags brutal terapi, säger Åsa Sandell.

Skriver om boxningen

Även om hon inte saknar tiden som proffs lever hon alltså fortfarande med boxningen. Utöver träningsklasserna arbetar hon nu med sin tredje bok och den kommer att handla om boxning. Hon är inte klar över om det ska bli en roman eller en dokumentär bok men oavsett vill hon försöka förklara vad boxningen handlar om i boken.

– Jag pratar med andra fighters och gräver i känslorna kring boxning, varför det väcker så mycket känslor, vilka känslor det väcker och varför man går upp i ringen, säger Åsa.

Aktuell på andra håll

Under senare år är det nog lika många som känner igen henne från SVT:s program ”På spåret” som från boxningen. Den här säsongen var den andra för henne och fotbollsdomaren Jonas Eriksson, och paret tog sig till semifinal.

Hur är det att tävla i ”På spåret”?

– Det är kul och jag tar det på allvar när jag sitter där, men jag är ingen TP-människa som drömt om att vara med i ”På spåret”, så jag kan ändå vara ganska avslappnad, säger Åsa.

Hon brukar kolla på programmet förutom när hon själv är med.

– Då brukar jag natta lillan och så kommer jag ut när det är klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.