Många köade på torget för att få sin pall. Foto: Thomas Wedin / SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Askersunds allra minsta fick var sin pall

Publicerad

På lördagen rullade det in mängder med barnvagnar i Torgparken i Askersund då det var dags att dela ut pallar till de allra nyaste medborgarna i kommunen.

Inca Runesson kom bekvämt i sin vagn med napp som matchade den rosa jackan. Även om hon kanske inte riktigt var så intresserad av att få en pall med sitt namn på just den här dagen så var mamma Ulrika Runesson övertygad om hon kommer att göra det senare.

– Det är fint initiativ från Askersunds kommun, säger hon. Något som barnen kan ha med sig hela livet.

84 familjer på plats

Traditionen infördes i Askersund 2002 och på lördagen var det alltså 17:e året i följd som Askersund delar ut pallarna. Till årets utdelning hade över hundra barn med familjer bjudits in och 84 hade tackat ja.

– Vår pallutdelning är populär och de allra flesta brukar komma för att hämta sin pall, konstaterar Petra Gustafsson, turistassistent på Askersunds Turist- & Evenemangsbyrå. Syftet är att premiera de som skaffar barn i kommunen.

”Tur att vi inte bor i Växjö”

Hur det kom sig att det blev just en pall är Petra Gustafsson inte riktigt säker på men utformningen gör den till en perfekt minnesgåva från Askersund menar hin.

– Gavlarna är i form av ett ”A”. Tur att vi inte bor i Växjö för det hade blivit en instabil pall, skojar hon.

Pallarna delas ut till de barn som fötts eller adopterats i kommunen året innan. De tillverkas av arbetsmarknadsenheten i Askersund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer