Att slänga fimpar och småskräp på marken kan ge dig böter

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet kan den som slänger cigarettfimpar, tuggummi eller annat småskräp få böter. Att lagen om nedskräpning skärps välkomnas av stiftelsen Håll Sverige Rent, som också menar att det krävs information från regeringshåll om varför lagen träder i kraft.

Regeringen har fattat beslut om en ny lag som innebär straffansvar för ringa nedskräpningsförseelse. Sedan tidigare har den som slängt skräp kunnat få böter och efter årsskiftet gäller det även mindre skräpföremål.

– Vi är jätteglada att den nu kommer till stånd, vi har jobbat ganska många år för det. Det känns väldigt ologiskt att ha en lagstiftning om nedskräpning som har undantag. Nu blir det enhetligt och all nedskräpning blir straffbar och bötesbelagd, säger Johanna Ragnartz, vd på stiftelsen Håll Sverige Rent.

800 kronor i penningböter kommer straffet varar för ringa nedskräpningsförseelse, enligt tidigare pressmeddelande från regeringen.

Cigarettfimparna skräpets värsting

En mätning som Håll Sverige Rent gjorde på uppdrag av Naturvårdsverket ifjol visade att 35 miljoner skräpföremål slängdes under en vecka. Och cigarettfimpar är skräpets värsting. Enligt stiftelsen slängs det under ett år en miljard fimpar på gator och torg, vilket motsvarar över 100 ton plast årligen.

– Och vi tror att om människor känner till det här, om rökarna känner till det här, tror vi att det kommer vara förebyggande i sig. Det är därför det känns viktigt att styrmedlet kommer på plats men det krävs också att man informerar.

Få bötfälls idag

Antalet böter som utfärdats för nedskräpningsförseelse var 87 stycken i hela landet under 2020. Fram till augusti i år rörde det sig om 47 stycken. Oavsett om antalet böter kommer öka med den nya lagen eller inte, hoppas Håll Sverige Rent att den ska vara en tankeväckare.

– Vi hoppas att styrmedlet faktiskt kommer användas i sådan omfattning att man åtminstone känner någon som har blivit fälld för det. Det är först då man kan se att vi faktiskt får den spridningseffekten som behövs. Men oavsett om det kommer användas mer eller inte så är det bra och logiskt att det är enhetligt.

Antal böter för nedskräpningsförseelse

Polisområde Örebro

2020: -

2021: 1

Polisområde Värmland

2020: 1

2021: 2

Polisområde Dalarna

2020: 2

2021: 1

Polisområde Södermanland

2020: 4

2021: 4

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.