Från och med 1 februari är det här förbjudet. Foto: Erik Nylander / TT

Släpp mobilen – nu gäller två händer på ratten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 februari ska det bli lättare för polisen att komma åt trafikanter som inte kan släppa mobiltelefonen ens när de är ute och kör på vägarna.

Genom en skärpning i Trafikförordningen blir det då inte tillåtet att köra motorfordon samtidigt som du håller i en mobil.

– Jag tror inte folk slutar prata i mobilen efter ett förbud, men däremot hoppas jag att man använder den nya tekniken, att man har handsfree-utrustning, säger Örebropolisen Bernt Larsson.

Böter på 1.500 kronor

Enligt tidigare regler har det varit tillåtet att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning om det inte påverkat körningen på ett trafikfarligt sätt. Något som 2016 bara ledde till åtal för 13.

Med den nya skärpningen räcker det alltså att bli ertappad med mobil eller annan kommunikationsutrustning i handen, även om körningen inte påverkats. Blir man påkommen väntar böter på 1.500 kronor.

Polisen välkomnar ändringen

– Man har ju konstaterat  att det är ju ett riskmoment med den här distraktionen, så jag hoppas vi ser färre olyckor nu efter att lagen trätt i kraft, säger Bernt Larsson.

Förbudet gäller inte bara i bilen

Mobilförbudet gäller inte bara bilister utan alla som kör ett motorfordon. Det innebär:

  • bil
  • moped
  • motorcykel
  • buss
  • lastbil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.