Foto: TT/Fredrik Sandberg

Både branschen och politiker vill förenkla tågresandet

Uppdaterad
Publicerad

I sociala medier märks ett växande intresse för att resa med tåg ut i Europa. Gruppen ”Tågsemester” har idag 50 000 medlemmar som tipsar varandra om bästa rutten till en destination. Även resebranschen har noterat trenden.

– Många av våra medlemmar har tagit fram tågresor till olika aktiviteter under det senaste året, säger Anna Lennhammer, vd på Svenska rese- och arrangörsföreningen.

Branschorganisationen Svenska rese- och arrangörsföreningen, SRF, företräder närmare 300 resebyråer och researrangörer. Vd:n Anna Lennhammer ser positivt på att efterfrågan på tågresor ökar.

– Det är mycket tack vare kunderna som vi kan erbjuda många typer av tågresor, säger hon.

Inget napp hos resebyråerna på stan

SVT Nyheter Örebro har frågat runt bland de större resebyråerna i centrala Örebro om de i dagsläget förmedlar tågsemestrar ut i Europa, och fått till svar att de inte brukar sälja sådana resor till privatpersoner.

Efterfrågan finns inte och resorna tar för lång tid jämfört med att flyga, är några av anledningarna som nämns.

Branschen positiv till politiska initiativ

Men nu kan branschen komma att få en skjuts från politiskt håll. I sin regeringsförklaring sa statsminister Stefan Löfvén att utlandsresor med tåg ska förenklas för att fler ska kunna ta tåget till kontinenten.

Och i november röstade EU-parlamentet igenom ett lagförslag om att det ska bli lättare att boka sammanhängande resor med tåg i unionen. Nu återstår beslut om det i ministerrådet och EU-kommisionen.

– Nu är det rätt svårt att som privatperson hitta en bra lösning ner till och genom Europa. Detsamma gäller resebyråer och arrangörer. Så det är jättepositivt om man sätter full fart för att prioritera detta, säger Anna Lennhammer på SRF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.