Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Otjänligt vatten i Sjöboviken – Örebro kommun går ut med kokningsrekommendation Foto: SVT, Christine Olsson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Otjänligt vatten i Sjöboviken – Örebro kommun går ut med kokningsrekommendation

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har upptäckt bakterier i dricksvattnet i Sjöboviken, vid Hjälmaren i östra delen av kommunen, och uppmanar nu boende att koka vattnet.

Enligt Örebro kommuns hemsida arbetar man just nu med att hitta orsaken till bakterierna. Den första åtgärden är att tömma och rengöra reservoarerna samt att kontrollera grundvattenbrunnen.

Det ska vara ett 50-tal permanentbostäder som påverkas i Sjöboviken.

– Utifrån proverna vi gjort är det förhöjda värden så i förebyggande syfte tömmer vi och gör rent, säger Kent Johansson, gruppchef för VA på Örebro kommun.

Tre godkända prover krävs

Boende i Sjöboviken uppmanas att koka vattnet som ska användas till matlagning, dryck och tandborstning tillsvidare. Provtagning av vattnet sker löpande tills dess att proverna visar att vattnet är tjänligt. Det behövs tre godkända resultat innan det går att dricka vattnet igen.

Hur långt tid kan det ta?

– Det beror på vad första provet säger. Vi försöker lägga ut så fort vi vet mer på vår hemsida, säger Kent Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer