En luftballong har åkt in i en kraftledning i naturreservatet Kvismaren, söder om Örebro. Foto: TT

Haverikommissionen: Piloten oskyldig vid allvarlig ballongkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Statens haverikommission granskat den allvarliga ballongkraschen i Örebro i våras konstaterar man att det kan behövas nya regler och krav på säkerhetssele för piloter. Samtidigt konstaterar man att piloten inte gjort sig skyldig till något formellt fel.

Piloten kastades ur ballongkorgen och en av passagerarna släpades med i flera hundra meter vid den allvarliga ballongolyckan i Örebro 10 maj 2016. Samtliga skadades allvarligt.

Trots det är det egentligen bara på en punkt som ballongpiloten får kritik av Statens haverikommission (SHK) som utrett olyckan. Det är när det gäller reglerna för flygkompetens som säger att en pilot måste ha utfört minst tre flygningar under 90 dagar.

Utredningen visar att piloten bara gjort två flygningar och därför inte varit behörig att utföra flygningen.

Det har dock, enligt haverikommissionen, inte i utredningen framkommit något som tyder på att detta skulle ha haft någon inverkan på händelsen.

LÄS OCKSÅ: Luftballong kraschade över kraftledning

Vill se nya regler

På SHK konstaterar man att det fanns tydlig information om att vädret skulle slå om under den aktuella kvällen då piloten tog med två passagerare upp på en upplevelseflygning över Örebro.

Trots det avslutade piloten flygningen så sent att vädret hann slå om och marksättningen blev våldsam. Ändå kritiseras inte piloten formellt eftersom det saknas regler som gäller tidsmarginalen mellan planerad flygning och prognosen av flygvädret.

Införandet av sådana regler skulle enligt haverikommissionens kunna minska risken för olyckor av den här typen.

Saknade säkerhetssele

När den hårda landningen inträffade hade piloten inte på sig den säkerhetssele som fanns i korgen.

Även här saknas tydliga regler för under vilka förhållanden piloten ska ta på sig säkerhetsselen, något som borde införas enligt haverikommissionen.

Nu kräver SHK en skärpning av regelverket kring tidsmarginaler vid väderomslag och säkerhetsselen av den gemensamma europeiska flygsäkerhetsmyndigheten (EASA). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.